Hírek / Civil szervezetek

A 2019 őszén második alkalommal meghirdetett Helyi Érték Programban 413 pályázat érkezett be négy kategóriában: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem és fenntarthatóság, valamint társadalom. A pályázatokat az ország teljes területéről fogadtuk. A szakmai értékelést követően és a kuratórium döntése értelmében 151 pályázat jutott tovább a második körbe, ahol a közvélemény dönthette el online szavazataival országosan 54 körzetben, mely projektek nyerjék el az egyenként 500.000 forintos támogatást terveik megvalósításához.

A második forduló 54 nyertes szervezete mellett a MOL Alapítvány kuratóriuma innovációs díjban részesített további  hat civil kezdeményezést, amelyek a szakmai értékelésen jól szerepeltek. Így összesen 60 szervezet nyert el 30 millió forint támogatást.

A civil szervezetek több mint 70.000 szavazót tudtak mozgósítani szimpatizánsaik között a közel három hetes szavazási időszakban, amely a koronavírus-járvány miatt néhány nappal a tervezettnél korábban zárult.

A környezetvédelmi, oktatási, kulturális és társadalmi kezdeményezésekkel a szervezetek közel 40.000 főt megmozgatnak majd igen jelentős, közel 2000 fős önkéntes szerepvállalásával, akik mellett 674 iskolai közösségi szolgálatos diákot is bevonnak a programokba.

A projekteket a tervek szerint idén december végéig valósíthatják meg a szervezetek, azonban a járvány miatt néhány esetben halasztásra lesz szükség.

„A MOL Alapítvány fontosnak tartja, hogy a helyi civil szervezetek közösségépítő munkája segítség lehessen a járvány után a mindennapi élet újraindításában, ezért rugalmasan kezeli majd a támogatottak módosítási vagy halasztási kérelmeit is” – mondta Gáborné Haáz Andrea a MOL Alapítvány ügyvezetője.

Egy rendkívüli felajánlás is kapcsolódik a pályázatokhoz: A nyíregyházi körzetben egymással versengő három civil szervezet összefogott és az elnyerhető támogatásukat felajánlották a Jósa András Oktatókórház koronavírus járvány elleni védekezésére. A kérésüket a MOL Alapítvány kuratóriuma a rendkívüli helyzetre való tekintettel elfogadta.

A nyertesek listája itt érhető el.

A szavazáson indult projektek bemutatkozása itt olvasható.

Néhány kiemelkedő projekt az ország egyes részeiről:

Biber Kulturális Egyesület, Kóspallag

A falu középén álló buszmegálló spontán módon közösségi helyszín: itt találkoznak fiatalok, az idősebbek a buszra várva beszélgetnek. Az építmény falain kapnak helyet a faluval kapcsolatos hirdetmények is. Ezt a buszmegállót szeretné felújítani az egyesület a falu látképébe jobban illeszkedő faanyagból. Helyet kapna benne egy közösségi könyvespolc is, amelyről bárki levehet könyvet, és hozhat helyette olyat, amit már megunt. Az egyesület hozzá kapcsolódó közösségépítő programokat is szervezne: olvasásnépszerűsítő programot, rajzpályázatot, népmese napját.

Erdőben Egyesület, Gyermely

Az egyesület a közösségi kertek mintájára közösségi erdőkertet alakít ki a rendelkezésére álló 1 hektáron olyan gyümölcsös telepítésével, ahol minden fát valaki örökbe fogad, és maga gondoskodik annak ápolásáról. Az erdőkert hosszú távon lehetőséget biztosíthat a családoknak a tartalmas időtöltésére, a kialakult közösségek erősödésére és a növényápolási ismereteik gyarapítására.

GesztenyeKÉK Természetbarát Egyesület, Kőszeg

Az egyesület a több mint 700 éves, 10 m törzskerületű vadgesztenyefa törzse körül kialakított park rehabilitációját és fejlesztését tervezi Kőszegen. A 80-as években létesült emlékhely modernizációjának első lépését a gesztenyefa megmaradt törzsének konzerválása, a környező lépcső és korlát felújítása, padok elhelyezése, parkoló kialakítása és a növényzet rendbetétele jelenti. Ezt követően interaktív szórakoztató és tájékoztató egységeket helyeznek majd ki, aminek tartalmát pályázatra beküldött művekből szeretnék kiválasztani.

Innovációs díjat kapott közösségi kezdeményezések:

1. Diverzitás Közhasznú Alapítvány, Gödöllő, Nincs akadály a szociális kertben!

2. Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület, Bátor, Bátor a bátraké! – Tudatosan a környezetünkért

3. Óballai Alkotóház, Utcazene Fesztivál - közösségi térhasználat élőzenével Törökszentmiklóson és Óballán

4. Szarvaskör Egyesület, Pápa, Pápai Kosárközösség

5. Vidéki Gyermekekért Egyesület, Jenő, Komposztálj Jenő Község! Kampány