Pályázóknak / MOL Gyermekgyógyító program

A támogatott szervezetek áldozatos munkájukkal a krónikusan beteg gyerekeknek a kórházi tartózkodás miatt jelentkező testi-lelki megpróbáltatások feldolgozásában tudnak segíteni. A fogyatékkal élő gyerekeknél életprogramjuk részét alkotja a fejlesztés, amely saját és családjuk életminőségének javítását tudja elérni. A lelki egészség szempontjából rizikócsoportnak számító gyermekek és fiatalok esetében pedig a primer prevencióban nyújthatnak segítséget az ilyen jellegű terápiás programok.

2019-ben a meghirdetett felhívásra összesen 121 pályázat érkezett be, amelyek közül a MOL Alapítvány kuratóriuma 37 szervezetet tudott támogatásban részesíteni összesen közel 47 millió Ft összegben.

A támogatottak szervezetek művészet- vagy élményterápiás évközi foglalkozásokat vagy nyári táborokat valósítanak meg, a teljes lista itt érhető el.

A pályázatokról szakmai előszűrést követően zsűri mondott véleményt, amelyben idén Dr. Velkey György gyermekorvos, a Bethesda kórház főigazgatója és Pálmai Katalin, pszichológus, a Heim Pál kórház Gyermekpszichiátriai osztályának korábbi munkatársa közreműködött.

A támogatottak között van például a pécsi Murál Morál Egyesület, amely kamaszok gyász vagy válás miatti veszteségének a feldolgozását segíti majd a művészetterápia eszközeivel,  a Volt Nevelőszülők Alapítványa (VONESZO), amely a playback improszínház eszközeit hívja segítségül, hogy gyermekotthonban élő és a drogfogyasztás szempontjából veszélyeztetett kamaszokkal előadásokat hozzon létre, valamint a Szól a Szív Alapítvány, amely a Vakok Általános iskolájába érkező látás- és halmozottan sérült gyerekeknek kutyaterápiás és meseterápiás elemeket ötvöző integrációs táborát valósítja meg.

A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen több mint 500 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások nagysága meghaladja a 620 millió forintot.