Hírek / A hónap embere

Miért ezt a sportágat választottad, honnan jött az ötlet, mi fogott meg benne?

Igazából teljesen véletlen volt. Éppen keresgéltem, hogy milyen sportot válasszak, amikor anyukámmal a balassagyarmati művelődési házban jártunk, és pont egy bemutatót tartottak. Hat éves voltam ekkor, és ki akartam próbálni. Nagyon megtetszett ott helyben el is döntöttem, hogy megvan, ez lesz az. Az első két évben ott másztam Gyarmaton, 8 éves koromtól Pestre jöttem edzésre és egy évvel később, 2012-től elkezdtem versenyezni. Az első magyar kupán harmadik lettem, ami igen meglepett, mert nem számítottam ilyen jó eredményre. Nagyon örültem neki és komoly lendületet adott. Azóta is jól teljesítek minden versenyen.

Hogyan készülsz ezekre? Hogy zajlik mindez a mindennapjaidban?

Az edzőm, Beliczky Péter, készített egy edzéstervet egész évre felépítve, ez alapján készülök a versenyekre. Néha kicsit nehéz kivitelezni mindezt, mert nekem messze van Pest, délutánonként másfél óra eljutnom edzésre, és ezt hetente háromszor teszem meg.

A járvány azért beleszólt mindebbe…

Tavaly az összes verseny elmaradt, néhány magyar kupát kivéve.  Ezen felül viszont sokban nem befolyásol, mert van versenyengedélyem, ezzel ugyanúgy lehet járni mászótermekbe, és lehetővé teszi, hogy este 8 óra után érjek haza. Szóval ugyanúgy mennek tovább az edzések.

Milyen arányban készülsz fejben, lelkileg illetve fizikálisan?

Nekem fontosabb a testedzés. Már elég sok versenyen voltam és nagyon ritkán szoktam izgulni, fejben ezért nem szoktam annyira készülni. Számomra egy verseny nagyjából ugyanolyan, mint egy edzés. Minden esetben örülök, hogy mászhatok! Tulajdonképpen az edzéseket is olyan komolyan veszem, mint egy versenyt.

Ezek szerint nagyon tudsz koncentrálni. Ez adottság vagy ezt is tanulni kellett?

Szerintem ez inkább egy adott képesség. Valószínűleg abból adódik, hogy nagyon szeretek mászni. Ha csinálom, akkor teljesen benne vagyok. Eufórikus élmény!

Jól sejtem, hogy mégsem mindig könnyű kitartani mindebben?

Igen, van, hogy nem sikerül valami. De ez olyankor még nagyobb lendületet ad, hogy egy következő edzésen megcsináljam vagy sziklán megmásszak egy nehéz utat.

Ki segít neked, ha szükséged van egy kis támogatásra?

Petihez (Beliczky Péter) járok edzésre, ő sokat segít mindenben, de a fejben történő felkészülést magamnak kell megoldanom.

Nagyon sokat tesznek hozzá a szüleim is. Mostanában már busszal járok edzésre, de sokszor értem jönnek, ami másfél órás utat jelent. Emellett versenyekre hordanak, megvesznek bármilyen mászó-felszerelést, amire szükségem van.

A mászás olimpiai sportág lett ez mennyiben befolyásolja a te terveidet?

Tavaly lett volna az első olyan nyílt európai bajnokság, amire szerettem volna elmenni, hisz ilyen versenyek kellenek az olimpiára való kijutáshoz. Ezek sajnos elmaradtak, de idén már szeretnék ezekre eljutni és majd részt venni a 2024-es olimpián.

Mik a hosszú távú terveid, céljaid?

Az lenne a célom, hogy minél többször kijussak sziklára, és nehéz utakra, amiket már próbáltam tavaly is és nem sikerültek. Számozva vannak az utak, nehézségi fokozat szerint.  Magyarországon a legnehezebb út a 8C , én 8C-t tudtam eddig mászni. A Gerecsében van egy kőbányából kialakított sziklamászó hely, azt szeretném itthon megmászni. Ezután Ausztriában, Szlovéniában vannak még nehezebb utak. Az a tervem, hogy két fokozatot lépjek feljebb idén. Hosszú távon pedig a Testnevelési Egyetemre szeretnék menni és valamilyen edzői pályán gondolkodom. Versenyszerűen egyébként akár 40 éves korig is lehet művelni ezt a sportágat, amit szeretnék is kihasználni.

1609686522-aggtelek2-negyzetes.jpg

Vályi Gergő (16) Balassagyarmaton jár középiskolába, jelenleg 10. osztályos. Hat évesen kezdett mászni a balassagyarmati műfalon, ennek lassan 10 éve. Azóta már a fővárosban edz, Beliczky Péter keze alatt, és rendszeresen megméretteti magát hazai és külföldi versenyeken. A 2020-as évben megrendezett magyar versenyekről is több első helyezést elhozott. Terve, hogy az európai bajnokságok után a 2024-es olimpiára is ott lehessen a magyar válogatott színeiben.